Volg Rutger Bakt:

Chocoladecake – recept

26 februari 2017 | Cake, Recepten | 21 reacties

Chocolaadecake

 

Er gaat niets boven een goede chocoladecake! Deze volle chocoladecake is gebaseerd op mijn basisrecept voor cake. Om de cake een goede chocoladesmaak te geven voeg ik zowel cacaopoeder als stukjes gehakte pure chocolade toe. Als je het helemaal goed wilt doen kan je de cake nog afmaken met een chocoladeganache bovenop.

 

Ingrediënten

Voor een cakevorm van 25 centimeter

  • 200 gr suiker
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 40 gr cacaopoeder
  • 40 gr suiker
  • 75 ml melk
  • 100 gr pure chocolade, fijngehakt

Voor een cakevorm van 30 centimeter

  • 250 gr suiker
  • 250 gr boter, op kamertemperatuur
  • ¼ tl zout
  • 5 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 gr cacaopoeder
  • 50 gr suiker
  • 95 ml melk
  • 125 gr pure chocolade, fijngehakt

Verder nodig

  • boter, om  in te vetten

 

Chocoladecake

 

Bereiding: Chocoladecake

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Vet de cakevorm in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Doe de suiker, boter en het zout in een kom en mix dit in minimaal 5 minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft. Meng het cacaopoeder met de suiker en melk en spatel dit door het beslag. Spatel als laatste de gehakte chocolade erdoor. Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de chocoladecake in 60 tot 75 minuten gaar.

Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze al gaar is. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten, dan kan de cake uit de oven. Laat de cake kort afkoelen, stort hem en neem vervolgens de vorm weg. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.

Tip: Maak de chocoladecake af met een simpele ganache. Breng 100 milliliter slagroom aan de kook, zet het vuur uit en voeg 110 gram pure grofgehakte chocolade bij de slagroom. De chocolade smelt door de hitte van de slagroom. Meng als laatste 30 gram boter door de ganache en laat deze iets afkoelen. Giet of smeer deze vervolgens over de chocoladecake.

 

Foto’s: Erik Spronk
Vorige post Volgende post

Bekijk ook:

21 reacties

  • Beantwoorden Jonna@burgertrutjesNL 26 februari 2017

    Lekker! Cake ziet er heel smeuig uit.

  • Beantwoorden Cornelieke 26 februari 2017

    Heerlijk ziet de cake eruit. Recept opgeslagen en ga hem binnenkort eens maken!

  • Beantwoorden Marjolein 26 februari 2017

    Hallo Rutger, maak jij het beslag met de keukenmachine? Ik heb het gevoel dat het niet kan, ik heb het nooit gehad maar ik heb nu twee cakes gebakken en ze zijn ontzettend vet. Nu las ik iets over dat de boter dan niet goed opgenomen was. Heb er nu één in de oven staan met de handmixer en dat deeg zag er inderdaad anders uit. Dat zou jammer zijn want ik moet er 6 bakken en dat zou wel handig zijn met de machine. 🙂 Maar misschien doe ik iets fout?

    • Beantwoorden Rutger 27 februari 2017

      Hoi! Ik maak mijn beslag altijd in de de standmixer van Kitchenaid en zie geen verschil met een cake die met de handmixer is gemaakt. Gebruik je de platte menghaak ik de keukenmachine?

      • Beantwoorden Marjolein 27 februari 2017

        Hallo, ik begon met de platte menghaak en toen de eieren erbij zaten ben ik over gegaan op de ballonhaak. Niet goed begrijp ik? Ik dacht te wisselen om het luchtig te krijgen.

        • Beantwoorden Rutger 28 februari 2017

          Hoi! Een cake is een roerbeslag en hoeft dus niet heel luchtig. Als je het beslag te luchtig maakt kan de cake zelfs inzakken tijdens of na het bakken.

  • Beantwoorden karin 27 februari 2017

    Hij staat nu in de oven en ipv gewone chocolade heb ik er rauwe cacao nibs door gedaan, ben benieuwd.

    • Beantwoorden Rutger 28 februari 2017

      Leuke variatie! Hoe smaakte het?

      • Beantwoorden karin 1 maart 2017

        Hallo rutger, ja de smaak is wel goed, maar de nibs blijven wel wat hard na het bakken en ik denk dat het met normale chocola toch lekkerder is. maar ik had ze nog liggen en je wil soms eens iets anders proberen.

        • Beantwoorden Rutger 7 maart 2017

          Goed om te weten! Dankje!

  • Beantwoorden Matthea 28 februari 2017

    Hallo,ik vind ook bij de standmixer dat het niet goed mixt,vooral niet als je maar voor een cake maakt.Het blijft aan de wand zitten,moet je voor deze cake nu de platte deeghaak of de ballonhaak gebruiken?Dit recept lijkt me weer geweldig ga het binnenkort maken.
    Gr.Matthea

    • Beantwoorden Rutger 28 februari 2017

      Hoi! Voor een cake gebruik je de platte menghaak. Zelf heb ik er één met silicone randjes eraan, die veegt gelijk de kom schoon zodat er niets blijft zitten.

  • Beantwoorden chris 2 maart 2017

    geslaagd en goed bevonden was zeer lekker bedankt Rutger

  • Beantwoorden Cobi 4 maart 2017

    Hoi Rutger heb de cake gemaakt en het smaakt heerlijk !dank voor dit recept .

    • Beantwoorden Rutger 7 maart 2017

      Graag gedaan! Geniet er van!

  • Beantwoorden Lotte 9 maart 2017

    Hoi Rutger, als er geen % cacao bij de chocolade in jouw recepten staat, gebruik je dan altijd de ‘normale’ reep?

    • Beantwoorden Rutger 11 maart 2017

      Hoi! ja dat klopt, al kan je natuurlijk elke reep pure chocolade gebruiken die je zelf lekker vindt!

  • Beantwoorden annievdborght 26 maart 2017

    hoe maak je een lekkere mokka creme niet te moeilijk

  • Beantwoorden Mathilde 19 april 2017

    Hoi Rutger, wat een fijne website! Jouw brownierecept vind ik het allerbestelekkerste brownie resultaat geven! Over deze cake een vraag. Hij was erg droog geworden. Mijn oven is snel te heet,met 10-15% lagere temperatuur kom ik meestal goed uit maar nu dus niet (145gr 65 minuten). Kan ik nu het best iets aan de temperatuur veranderen of aan de baktijd, of allebei? Groeten, Mathilde

    • Beantwoorden Rutger 23 april 2017

      Hoi. Ik zou hem iets minder lang bakken, maar wel even checken met een prikker of hij goed gaar is van binnen.

    Laat een reactie achter