Een oven die precies weet wanneer je gebak klaar is! Dat klinkt als een scène uit een soort sciencefictionfilm, maar de waarheid is veel dichterbij. De Serie 8 ovens van Bosch zijn namelijk uitgerust met PerfectBake; de makkelijkste weg naar het perfecte bakresultaat! Wanneer je PerfectBake inschakelt, meet de oven de zuurstofconcentratie. Dit wordt omgerekend naar de luchtvochtigheidsgraad en wanneer het vochtgehalte op het hoogste niveau is, rondt de oven automatisch het  bakproces af.

De ontwikkelaars van Bosch kwamen erachter dat zodra een gerecht een verminderde vochtafgifte laat zien, dat dit het moment is om de temperatuur te verlagen. De cake of taart is dan perfect en de satéprikker niet meer nodig. PerfectCake!

161104_1419-ovens2

Om ervoor te zorgen dat de cake of taart niet uitdroogt maakt de PerfectBake functie ook automatisch gebruik van AddedSteam. Deze voegt dan automatisch kleine beetjes stoom toe tijdens het bakken, waardoor de cake of taart niet uitdroogt maar heerlijk luchtig blijft van binnen, met een krokante bodem. AddedSteam kan ook handmatig worden ingeschakeld.

Dat je de stoomfunctie handmatig aan kan zetten is superhandig, bijvoorbeeld bij het bakken van cheesecakes of brood. Voor een mooie rijs en een knapperige korst is stoom onmisbaar bij het bakken van brood. Waar je normaal gesproken een bakje water op de bodem van de oven zou zetten of de plantenspuit zou gebruiken kan je nu met één druk op de knop stoom toevoegen tijdens het brood bakken.

Voor cheesecakes is de stoomfunctie al helemaal ideaal! De Queen of cheesecakes Miljuschka Witzenhausen bracht onlangs haar boek Lekker Miljuschka uit met een heel hoofdstuk vol heerlijke cheesecakes. Als iemand dus weet hoe je de lekkerste cheesecake maakt is zij het wel! In deze video geeft Miljuschka je haar tips voor de lekkerste cheesecake!

Geïnspireerd door Miljuschka ging ik aan de slag voor een heerlijke herfstige cheesecake met een bodem van Italiaanse amandelkoekjes. Deze maakte ik af met een topping van gekarameliseerde peer met een vleugje speculaaskruiden.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 200 gr amaretti koekjes
  • 60 gr boter, gesmolten
  • Voor de cheesecake
  • 1 kilo roomkaas, op kamertemperatuur
  • 125 gr zure room
  • 250 gr witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 2 eidooiers
  • 40 gr maïzena
  • 1 vanillestokje, merg
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • Voor de topping
  • 25 gr boter
  • 3-4 peren, geschild en in partjes
  • 50 gr suiker
  • ½ tl speculaaskruiden
  • ¼ citroen, sap
kinderbakboek banner desk

Bereiding: Cheesecake met gekarameliseerde peer

Verwarm de over voor op 175 °C en bekleed een (spring)vorm van 24 centimeter doorsnede met bakpapier. Maal de amaretti koekjes grof in een keukenmachine en meng er de gesmolten boter door. Verdeel het mengsel over de bodem van de vorm en druk dit met de bolle kant van een lepel gelijkmatig aan. Bak de bodem 5-8 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C. Zet de stoomfunctie van de oven aan of bak de cheesecake au-bain-marie in een bak heet water (wikkel de vorm dan wel goed in met folie). De stoom geeft de taart een mooie egale bovenkant. Mix alle ingrediënten voor de cheesecake tot een homogene massa en giet dit op de bodem. Bak de cheesecake in 1½ tot 2 uur gaar. De taart moet gestold zijn maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast.

Verwarm voor de topping een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de peer, suiker, speculaaskruiden en het citroensap toe en meng alles door elkaar. Bak de peer ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Je zult zien dat de suiker zal gaan karameliseren en een mooi laagje om de partjes peer vormt. Voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. Haal de peer uit de pan als deze mooi gekarameliseerd is en laat de partjes afkoelen.

Garneer de cheesecake met de gekarameliseerde peer en snijd de cheesecake aan met een warm mes (door het mes onder de warme kraan te houden).

Dit bericht is gesponsord door Bosch.

receptfoto-1-cheesecake-bosch

Receptfoto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Robin 2016-11-29 09:02:11

Oh cheesecake, dat is echt mijn guilty pleasure! Lekker!!

Beantwoorden
RO
Monique 2016-11-29 11:42:35

Ik heb geen stoomoven, maar wil hem wel graag maken. Heb je ook de baktijd e.d voor de gewone oven!!

Bedankt alvast!!

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-11-29 14:47:03

Hoi! Je kan gewoon dezelfde tijd aan houden, alleen moet de cheesecake dan au-bain-marie gebakken worden. Je zet de vorm daarvoor in een braadslee met kokend water en die zet je in de oven. Kijk wel uit met een springvorm dat je deze goed omwikkelt met folie, zodat er geen water in de vorm komt.

Beantwoorden
Monique 2016-11-29 15:20:30

Ok bedankt!!

Beantwoorden
MO
Fieneke mathijse 2016-11-29 12:33:37

Kun je de speculaaskruiden ook door iets anders vervangen?
Ik hoor graag van je.

Beantwoorden
FI
Rutger 2016-11-29 14:45:41

Hoi! Je kan ze weglaten of bijvoorbeeld kaneel gebruiken.

Beantwoorden
Fieneke Mathijsr 2016-11-29 17:31:58

Bedankt voor je snelle reactie en tip!
Ik ga het vanavond nog maken.

Beantwoorden
FI
Wigeroos 2016-11-29 17:14:49

Het ziet er lekker uit, maar is 1 kilo roomkaas niet een beetje veel? Hoe groot moet het bakblik dan zijn?

Beantwoorden
WI
Rutger 2016-11-30 07:22:00

Hoi! Een kilo roomkaas is niet teveel hoor, klinkt veel maar is zoals je op de foto ziet precies goed. De vorm die ik heb gebruikt had een doorsnede van 24 centimeter.

Beantwoorden
Cornelieke 2016-11-29 22:08:38

Ja dat vroeg ik me ook af. Is wel heel veel een kilo! Zag staan een 24cm vorm, dus dat moet dan wel passen??

Beantwoorden
CO
Rutger 2016-11-30 07:17:41

Hoi! Het klinkt veel, maar het is niet teveel. De taart op de foto is gemaakt in een springvorm van 24 centimeter met 1 kilo roomkaas.

Beantwoorden
Joke 2018-10-01 07:17:49

Dag Rutger, ik heb nog nooit een cheesecake gebakken. Welke roomkaas gebruik jij?

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-10-01 08:43:04

Hallo Joke. Ik gebruik graag Philaldelphia voor cheesecakes.

Beantwoorden
Daphne 2018-10-01 13:48:18

Ha Rutger,
Ik heb kweepeerbomen in mijn tuin staan, kan ik deze peren ook gebruiken voor de 'favorieten perenrecepten' en de kweeperen eerst pocheren?
Groeten Daphne

Beantwoorden
DA
Rutger 2018-10-07 17:57:27

Zelf ben ik niet zo heel erg fan van de structuur van kweeperen. Eigenlijk maak ik er alleen maar gelei van. Als je er wel van houdt moet dit kunnen, maar ik durf je niet precies te zeggen hoe je de kweeperen dan het beste kunt verwerken.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.