Dit basisrecept voor knapperige meringues van eiwitschuim is echt heel lekker, makkelijk te maken en kan in veel verschillende recepten worden verwerkt (bijvoorbeeld in de klassieke Eton mess,  deze Eton mess met roos en framboos, deze gevulde meringues, deze geweldige schuim ijstaart of op deze aarbeientiramisu). Natuurlijk hoef je ze niet per se in een recept te gebruiken, ze zijn ook heel lekker om gewoon zo op te eten. Geniet van dit simpele meringue recept!

Basisrecept Franse meringues

Wat is Franse meringue?

Franse meringue wordt ook wel Hollandse meringue of rauw schuim genoemd. Tijdens het maken van het mengsel verwarm je de meringue namelijk niet. Rauw schuim betekent trouwens niet dat het bedoeld is om helemaal rauw te eten, je bakt het meringue mengsel namelijk in de oven zodat het lekker knapperig wordt.

Franse meringue is trouwens niet de enige meringue soort. Je kunt ook Italiaanse meringue of Zwitserse meringue maken. Waar Franse meringue rauw schuim wordt genoemd, zijn de Italiaanse en Zwitserse varianten kookschuim.

Hoe kan ik de beste Franse meringues maken? 5 tips

  • Let er bij het bereiden van eiwitschuim altijd op dat de kom en garde(s) goed schoon zijn en dat er geen eigeel bij het eiwit zit. Een klein spoortje vet kan er al voor zorgen dat het niet lukt om de eiwitten goed op te kloppen.
  • Zet de oven voor dit schuim niet te hoog, meringues drogen eigenlijk meer dan dat ze bakken. Merk je dat het eiwit te donker van kleur wordt, zet de oven dan nog iets lager. Door de meringues in de oven te laten afkoelen worden ze nog knapperiger, met superlekker zelfgemaakt schuim als eindresultaat!
  • Wil je weten hoe je witte meringues krijgt? Je geeft de meringues zo min mogelijk kleur door ze op een hele lage temperatuur te laten drogen. Hoe lager je de temperatuur zet, hoe langer de droogtijd wordt. Droog ze bijvoorbeeld 4-5 uur op 70 °C voor prachtige lichte meringues. Gepasteuriseerd eiwit (uit een pak) geeft vaak ook net een lichter resultaat dan vers eiwit. Let op: bij het gebruik van hete lucht kleuren meringues eerder dan wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt. 
  • Gebruik je gepasteuriseerd eiwit of ander eiwit uit een pak of fles, reken dan 30 gram eiwit voor 1 eiwit.
  • Als je geen ei eet, kun je nog steeds zelf een heerlijke, perfecte meringue maken. Gebruik dan mijn vegan meringue recept van aquafaba
Basisrecept Franse meringue

Hoe kan ik meringues bewaren?

Zorg dat de meringues goed droog zijn van binnen en laat ze helemaal afkoelen. Verpak ze vervolgens luchtdicht, in een plastic zak of afsluitbare bewaardoos. Omdat meringue vooral uit suiker bestaat en suiker vocht aantrekt, is het belangrijk om de meringues luchtdicht te bewaren. Op kamertemperatuur blijven je meringues zo zeker 2 weken goed.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de Franse meringues
  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • 100 gr fijne suiker
  • 90 gr poedersuiker
Broodbakbol banner desktop

Meringue maken – Recept

Verwarm de oven voor op 100 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Zorg dat de kom en garde(s) die je gebruikt goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel tot slot de poedersuiker door de meringue.

Vorm met een lepel hoopjes meringue op de bakplaat en laat deze ongeveer 2 uur drogen in de oven. Zet aan het eind de oven uit, maar laat deze dicht. Laat de schuimpjes afkoelen in de oven.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (74)
Denise 2016-12-08 20:02:06

Beste Rutger, hoe komt het dat als ik dit schuim maak, het soms erg slap wordt na het (voorzichtig!) doorspatelen van de poedersuiker? Voordat ik het erdoor spatel is het nog mooi stevig. (Ik heb een KitchenAid)

Beantwoorden
DE
Rutger 2016-12-09 08:08:43

Heb je de meringue voordat je de poedersuiker door gaat spatelen redelijk lang geklopt? Als je met je tussen je vingers wat van het schuim pakt mogen er geen suikerkristallen meer te voelen zijn. Die opgeloste suiker zorgt voor de stevigheid van het schuim. Na het doorspatelen van de poedersuiker wordt het schuim wel iets slapper, maar niet veel.

Beantwoorden
Jolien 2016-12-19 14:18:39

Hoi rutger,
Hoelang kan ik meringues bewaren?
Ik wil voor de kerst die aarbeientiramisu maken, maar kan ik deze week al de meringues maken?
Groetjes Jolien

Beantwoorden
JO
Jolien 2016-12-19 14:19:06

Hoi rutger,
Hoelang kan ik meringues bewaren?
Ik wil voor de kerst die aarbeientiramisu maken, maar kan ik deze week al de meringues maken?
Groetjes Jolien

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-20 11:30:33

Hoi! Als je ze goed luchtdicht verpakt kan je ze prima een kleine week goed houden!

Beantwoorden
Jolien 2016-12-21 10:37:47

Hallo,
Op welke stand moet de oven?
Groetjes Jolien

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-21 23:31:58

Hoi Jolien. Alle recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Kijk ook een hier voor overige vragen: http://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Saskia 2017-04-14 14:22:32

Hoi Rutger, hoeveel schuimpjes maak je met dit recept ?
Groetjes Saskia

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-04-18 11:33:37

Dat ligt helemaal aan de grote. Over het algemeen kan je met 1 recept 1 bakplaat vullen met meringues.

Beantwoorden
Carina 2017-04-17 13:24:39

Ik maak merenges maar waarom plakken ze
als ze uit de oven zijn?
De oven staat op 100 graden
De ovendeur op een kier zodat de vocht kan ontsnappen.
Als ik ze eruit haal blijft er een paar aan de bakpapier plakken.

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-04-18 11:25:34

Hoi! Waarschijnlijk hadden ze dan toch nog langer moeten drogen. En heb je ze helemaal af laten koelen voor je ze van het bakpapier af haalt?

Beantwoorden
lotje 2017-05-31 17:03:46

hoi, rutger
voor hoeveel mensen kan je dit maken?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-06-06 11:48:53

Hoi! Het ligt er aan wat je er mee gaat doen. Ga je ze zo opeten, dan zou ik zeggen voor 6-8 mensen. Als je ze als topping op iets gebruikt, zoals bijvoorbeeld onderstaande tiramisu, dan heb je genoeg voor meer mensen. http://www.rutgerbakt.nl/recept-aardbeientiramisu/

Beantwoorden
anne liempd 2017-10-12 12:58:16

Beste Rutger,

Wat geeft een beter resultaat een traditionele oven of een hete lucht oven?
Groetjes Anne

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-10-12 21:44:23

Hete lucht op lage temeperatuur geeft een goed resultaat, maar zet de oven dan niet hoger dan 90 graden, anders wordt de meringue te bruin.

Beantwoorden
Elle 2017-11-23 20:29:49

Hoi Rutger,
Is dit recept ook geschikt om dun uit te smeren en er scherven van te maken? Zo ja, wat voor baktijd en welke temperatuur raad je dan aan bij een hete luchtoven?
Alvast bedankt!
Groetjes,
Elle

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-11-27 07:52:37

Hoi! Dat kan zeker! Ik zou ze heel laag drogen, op zo'n 70 graden en dan 1-2 uur en vervolgens af laten koelen in de dichte oven. Als je de oven hoger zet heb je kans dat de schotsen verkleuren.

Beantwoorden
Els 2017-11-28 07:22:57

Hoi Rutger, mijn mirengues zijn erg lekker geworden, dankjewel. Alleen zijn ze bruinig geworden en niet mooi wit gebleven. Hoe kan dat?
Groetjes Els

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-11-30 11:01:12

Dat is toch een teken dat de oven te hoog stond. Probeer de oven de volgende keer wat lager te zetten en de meringues wat langer te drogen. Wil je ze echt spierwit, dan kun je ze zelfs 5 uur op 80 graden laten drogen.

Beantwoorden
Ilse 2017-12-03 10:20:59

Hoi Rutger

Ik wil de meringues maken met kant en klaar eiwit wat ze in de supermarkt verkopen. Hoe zijn de verhoudingen dan tov suiker?
Bedankt!

Beantwoorden
IL
Rutger 2017-12-12 12:18:11

Ga er vanuit dat 1 eiwit 30 gram weegt, dus voor dit recept kun je de 3 eiwitten vervangen door 90 gram eiwit.

Beantwoorden
Femke 2017-12-17 19:58:00

Hoi Rutger,
ik wil de meringues kleuren met kersensap zodat ze mooi roze/rood worden. Nu ben ik bang dat het schuim dan te nat wordt en dat ze dan niet mooi bakken. Wat is jouw ervaring hiermee?
Als je kleurt met bietensap, hoeveel gebruik je dan en hoe lang droog je ze dan in de oven?

Beantwoorden
FE
Rutger 2017-12-18 00:48:59

Zelf heb ik meringues nog nooit gekleurd met bietensap en ik denk inderdaad dat je dan teveel vocht moet toevoegen aan het schuim om een mooie kleur te krijgen. Het is een kwestie van proberen en het schuim wellicht wat langer laten drogen omdat er extra vocht aan toegevoegd is.

Beantwoorden
Michel 2017-12-24 12:52:09

Wij hebben gewoon smaakloze kleurstof van Dr. Oetker gebruikt. Werkt ook prima

Beantwoorden
MI
Florine 2017-12-21 20:48:01

Hoi Rutger, ik wil graag jouw heerlijke merinques maken, maar is het mogelijk om het beslag in een spuitzak te doen met een sterren mondje en dan mooie toefjes te maken, en zo te bakken? Groetjes!

Beantwoorden
FL
Rutger 2017-12-22 16:51:19

Zeker! Dat is heel leuk zelfs! Zo kun je er bijvoorbeeld ook kerstkransjes van maken.

Beantwoorden
Florine 2017-12-24 17:49:03

Dankjewel!!

Beantwoorden
FL
Lotje wopereis 2018-01-05 10:22:00

Hoi Rurger, wat kan ik ipv suiker gebruiken? Kan dat met bv candarel? Ze lijken me heerlijk maar ik wil geen suiker eten....

Beantwoorden
LO
Rutger 2018-01-09 08:34:32

Een vervanger is helaas niet mogelijk. Suiker is voor een groot deel verantwoordelijk voor de structuur van meringue.

Beantwoorden
Caroline 2018-02-20 17:01:32

Hoe maak je die mooie staafjes van meringue? Lange slierten spuiten met een dikke spuitmond en dan breken?

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-02-22 14:09:05

Inderdaad. Met een glad spuitmondje van 1 centimeter lange slierten spuiten, die laten drogen en dan breken.

Beantwoorden
Maya 2018-02-22 08:09:08

Hoi Rutger,
kan ik ook de flesje eiwit uit de supermarkt gebruiken voor het maken van merengue? hetzij de italiaanse . Franse en om schuimpjes te maken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-02-22 14:06:11

Zeker! 1 eiwit komt overeen met 30-35 gram eiwit.

Beantwoorden
Iet van Hal 2018-03-24 15:19:54

Hallo Rutger .
ik heb een vraagje ,ik heb eiwitschuim over (kon niet allemaal op de bakplaat)
kan ik eiwit schuim even bewaren?
alvast bedankt.

Beantwoorden
IE
Rutger 2018-03-26 17:49:05

Een paar uur moet kunnen volgens mij, maar niet veel langer. Als je de oven op hete lucht zet kun je ook twee bakplaten met meringue boven elkaar laten drogen. Eventueel kun je ze halverwege dan nog verwisselen, zodat ze beide evenveel warmte krijgen.

Beantwoorden
Hetty 2018-03-29 14:31:57

Hoi Rutger,

In dit recept bak je de merengue. Lijkt mij ook logisch. In je bakbijbel echter niet. Hoe kan dat?

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-03-31 10:57:35

In Bakbijbel wordt het schuim ook gebakken. Alleen is het basisrecept dat daar staat enkel voor de meringue. In de recepten wordt dat verwerkt en dus gebakken, zoals bijvoorbeeld bij de schuimkransjes of citroentaart.

Beantwoorden
Petra 2018-06-10 10:50:21

Hoi Rutger, ik heb zojuist een foutje gemaakt en alle suiker dior de eiwitten gedaan en niet later gespateld. Het is mooi stijf geworden in de Kitchenaid en ze liggen nu in de over te drogen. Wat wordt denk jij het verschil met spatelen en direct alle suiker erdoor?

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-06-10 12:21:47

Het verschil zal niet heel groot zijn denk ik. Kan prima!

Beantwoorden
Ton 2018-07-03 15:03:28

Kan ik cacaopoeder door het eiwitmengsel doen en dan laten drogen in de over?

Beantwoorden
TO
Rutger 2018-07-09 07:54:21

Ja zeker!

Beantwoorden
Linda 2018-08-09 15:03:15

Hi Rutger, als ik ze nog chewy van binnen wil moeten ze dan ook 2 uur op 100grd of moet ik dan iets anders met het recept doen? Ik maak ze iets groter dat op jouw foto.

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-08-13 00:03:21

Als je ze nog wat chewy wil zou ik ze wat korter bakken. Tenzij je ze heel veel groter maakt, dan kun je wel gewoon 2 uur aanhouden. Het is een kwestie van een paar keer uitproberen tot je de juiste verhoudingen en tijden hebt.

Beantwoorden
Jitske 2018-08-13 08:19:42

Hoi Rutger
Je gaat een workshop geven in Hilversum bij Oldenhof.
Alleen was deze al volgeboekt.
En ik had zooo graag meegedaan.
Ik heb nl een hele leuke theetuin in Friesland.
En bak alle taarten zelf.
Dat wordt enorm gewaardeerd.
Ik had zo graag nog wat fijne kneepjes van het vak geleerd van jou.
Is er nog een mogelijkheid?
Geef je nog andere bakworkshops?
Een hele vriendelijke groet Jitske

Beantwoorden
JI
Rutger 2018-08-20 14:03:09

Hoi Jitske. Momenteel zijn er nog geen andere workshops gepland, maar mocht daar verandering in komen dan houdt ik je zeker op de hoogte via mijn facebook en blog.

Beantwoorden
M. Schrijner 2018-08-21 08:24:48

Hoe maak ik knapperig hartig schuim? Bv bij een visgerechtje?

Beantwoorden
M.
Rutger 2018-08-23 08:23:59

Daar heb ik geen ervaring mee en kan ik je helaas niet bij helpen.

Beantwoorden
C de Pater 2018-09-01 19:09:20

Waarom zijn ze bij mij de andere dag helemaal kleverig en in elkaar gezakt

Beantwoorden
C
Rutger 2018-09-16 13:31:10

Dan hebben ze waarschijnlijk niet lang genoeg gedroogd, of je hebt ze niet luchtdicht verpakt. Suiker trekt veel vocht aan, dus is het echt belangrijk dat je de meringues luchtdicht verpakt.

Beantwoorden
sara 2018-09-09 19:54:38

hoe lang moeten ze in de oven

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-09-16 13:04:59

Zoals in het recept staat, ongeveer 2 uur. En daarna in de dichte oven laten afkoelen.

Beantwoorden
De Knutseljuf Ede 2018-09-21 09:51:49

Hoi Rutger, ik heb deze link genoeg in in een artikel (blog), ik denk dat je dat wel leuk vindt https://yoo.rs/de.knutseljuf.ede/blog/franse-knapperige-schuimpjes-wat-een-drolletjes-1537515775.html?Ysid=69341

Beantwoorden
DE
Rutger 2018-09-24 07:55:52

Wat leuk!

Beantwoorden
Kim 2018-12-23 15:03:15

Mijn merengues scheuren in de oven. Hoe kan dat? Ze liggen er pas een half uur in.

Beantwoorden
KI
Rutger 2018-12-24 13:13:49

Dat gebeurd vaker. Het eiwit is luchtig geklopt, als lucht warm wordt zet het uit en dus scheuren je meringues. Geen probleem van maken!

Beantwoorden
Wilma 2018-12-28 12:41:28

Kan ik ook twee platen oven elkaar in de oven zetten

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-12-28 19:41:41

Zeker! Het beste is dan de hete lucht stand. Zelf zet ik dan wel tot 4 bakplaten in de oven, dat gaat prima met meringues.

Beantwoorden
Rosanna 2019-01-19 08:07:55

Zou je de meringue ook kunnen uitsmeren op bakpapier om er meringueschotsen van te maken?

Beantwoorden
RO
Rutger 2019-01-21 14:24:30

Zeker! Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Rosanna 2019-01-30 08:02:02

Heeft dit nog invloed op de oventijd?

Beantwoorden
RO
Rutger 2019-02-03 09:46:19

Die wordt iets korter.

Beantwoorden
Michelle 2019-02-07 09:22:54

Hi Rutger,

Maakt het nog uit wat de ovenstand is? Hetelucht? Onder/Boven warmte?

Groetjes,

Michelle

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-02-11 10:42:06

Voor meringues maakt dat weinig uit.

Beantwoorden
Lenk 2019-05-05 13:29:36

Heb je perse poedersuiker nodig ??

Beantwoorden
LE
Rutger 2019-05-07 14:01:11

Dat geeft wel de mooiste structuur van het schuim.

Beantwoorden
Celine 2019-11-30 20:16:25

Hoi hoi , vraagje hoelang laat je het er nog in zitten als de oven uit is ?

Beantwoorden
CE
Rutger 2019-12-08 11:56:42

Tot de oven afgekoeld is. Meestal bak ik ze in de avond en laat ik ze dan de hele nacht nog in de oven liggen.

Beantwoorden
Chantal 2019-12-16 16:29:18

Hallo Rutger

Kan ik ze ook invriezen?

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-12-20 15:22:48

Luchtdicht verpakt blijven ze op kamertemperatuur heel lang goed. Invriezen is niet nodig dan.

Beantwoorden
thijs 2020-03-25 14:01:22

lekker zijn ze

Beantwoorden
TH
thijs 2020-03-25 14:04:00

hoelang zijn ze houdbaar?

Beantwoorden
TH
Rutger 2020-03-30 10:45:41

Als je ze goed luchtdicht verpakt zijn ze zeker een paar weken houdbaar.

Beantwoorden
Roos 2020-04-28 21:27:20

Hoi,

Ik vraag me af of het ook mogelijk is om schuimpjes te maken zonder suiker of heel weinig? Ik kan zo gauw niet vinden of suiker de basis vormt om bv stijf te blijven of is dat dus niet het geval?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-04-29 10:39:04

Hoi. De suiker is wel echt nodig voor de knapperige structuur. Je kunt een klein beetje minder gebruiken, maar zonder of met heel weinig suiker gaat het niet lukken.

Beantwoorden
Anne 2020-05-04 12:54:26

Hi ik heb een vraag want hoever moeten ze uit elkaar in de oven?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-05-06 13:20:31

Houd steeds zo'n 3-4 centimeter tussenruimte, dat is voldoende.

Beantwoorden
Paul 2020-06-24 10:12:17

Kan je merengue ook gaten bij een lagere oven temperatuur, bijv 50 of 60 graden?

Beantwoorden
PA
Rutger 2020-06-30 14:27:34

Dat kan prima, maar het duurt dan wel langer.

Beantwoorden
Rianne 2020-07-24 16:53:22

Hoi! Zou ik er voor kleur en smaak ook bijvoorbeeld door een zeef gedrukte frambozen doorheen kunnen doen? Een soort ‘swirl’ zeg maar.

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-08-02 10:15:25

In mijn Koekjesbijbel heb ik een recept waarmee ik gekookte frambozenmoes gebruik voor een swirl. Let er wel op dat je niet teveel vocht toevoegt, dat gaat niet goed in combinatie met de meringue.

Beantwoorden
Enide 2020-10-06 11:59:01

Hoi,

Sinds kort bezit ik een nieuwe oven met droog functie voor bijv. Fruit, kruiden en groenten. Kan ik deze functie ook gebruiken om de Meringue te drogen?

Bedankt.

Beantwoorden
EN
Rutger 2020-10-13 08:39:02

Dat kan zeker. De droogtijd wordt dan wel (veel) langer. Houd er ook wel rekening mee dat je een bepaalde temperatuur wilt halen om bijvoorbeeld eventuele salmonella te doden in het eiwit. Of gebruik gepasteuriseerd eiwit.

Beantwoorden
Merel 2020-11-06 08:07:02

Moet je ze maken zoals op het plaatje staat?

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-11-09 10:52:22

Nee hoor, je kunt ze elke vorm geven die je maar wilt.

Beantwoorden
Jantina 2020-12-23 23:11:27

Welke toppings kun je allemaal op schuimpjes maken?

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-12-30 10:16:41

Eigenlijk heel veel, als het maar droog is. Verschillende soorten noten, gehakt of schaafsel, sprinkles, stukjes gevriesdroogd fruit, gehakte koffiebonen...

Beantwoorden
Chantal 2021-01-23 14:22:34

Hoi Rutger,

De laatste keren dat ik meringue bakte liep er halverwege de baktijd een glanzend iets gelig bubbelig goed uit. Ook nu weer... Hoe komt dat en wat kan ik doen dat het niet meer gebeurd?

Lief Chantal

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-01-25 08:43:42

Dat gebeurt inderdaad soms, een soort suikersiroop lijkt het wel. Het is belangrijk dat de suiker echt goed opgelost is in je eiwit. Voel na het mixen tussen duim en wijsvinger of je echt geen suikerkorrels meer voelt in de meringue. Bij twijfel nog even doorkloppen.

Beantwoorden
Liane Borst 2021-01-24 11:29:46

Ik heb een borreti gasoven en de laagste stand is 100 graden hoe kan het beste dan de merengue maken iemand tips? Groet liane

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-01-25 08:37:10

Kun je de ovendeur op een kier laten staan? Bijvoorbeeld met een pollepel ertussen?

Beantwoorden
Gertine 2021-02-26 21:30:55

Hoi Rutger,

Mijn merinque is stijf( ik kan de kom omdraaien) maar als ik ze opspuit met spuitmondjes zakt het in elkaar. Hoe kan dit? Moet ik langer kloppen?

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-02-28 10:25:36

Heb je alle suiker gebruikt die in het recept vermeld is? En waren er geen suikerkristallen meer te voelen als je wat van het mengsel tussen duim en wijsvinger nam?

Beantwoorden
Jasmijn 2021-05-08 08:27:37

Hoi Rutger, op welke snelheid zet je de kitchenaid voor het kloppen van de merengue?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-05-10 08:06:44

Je begint op middelmatige snelheid, maar uiteindelijk kun je 'm tot maximaal zetten.

Beantwoorden
Mariska 2021-05-13 10:32:32

Hoe moet ik merengues luchtdicht verpakken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-05-17 09:33:23

In een goed afsluitbare trommel of in een plastic zak.

Beantwoorden
Mariëlle 2022-08-01 08:08:35

Hoe lang kan je ze dan bewaren? Top recept dit trouwens!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-08-01 10:23:52

Luchtdicht verpakt zeker wel 2 weken.

Beantwoorden
Milldred Bouwmeester 2021-06-12 15:42:15

Ha Rutger, ik heb er limoen rasp door heen gedaan en het staat nu in de oven. Ben benieuwd.

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-06-14 08:49:28

Dat klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Hilde 2021-06-18 22:39:08

kan je dit ook maken met suikervervangers zoals zusto? Ik ben diabetes patiënt. En als ik het goed begrijp moet je ze 2 uur in de oven laten bakken op 100 a 120 ° C, heb ik ook al ergens gelezen. Klopt dit?

Beantwoorden
HI
Elyse 2021-06-24 20:28:16

Dit is afhankelijk van de vervanger. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld tagatose/tagatesse. Deze mag niet verwarmd worden boven een bepaalde temperatuur. Hier moet je je je dan even in verdiepen

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-06-22 10:24:17

Met suikervervangers en meringue heb ik weinig ervaring, dus daar kan ik je niet bij helpen.

Beantwoorden
Jos 2021-06-24 10:57:02

Hoe kan ik er voor zorgen dat ik ze onverpakt kan bewaren in een etalage zoals bij stach in de winkels

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-06-27 12:49:44

Dat is eigenlijk niet te doen. Meringue trekt altijd vocht aan, onverpakt zullen ze op den duur altijd vochtiger en dus minder knapperige worden.

Beantwoorden
Cassidy 2021-10-10 12:25:44

Hoi Rutger, kan ik ook kleur stof toevoegen (vloeibare stof).
Groetjes Cassidy

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-10-13 10:25:17

Dat kan prima!

Beantwoorden
miranda 2021-10-13 12:04:23

Hoi Rutger, kan ik ook een gewone mixer gebruiken om merengue te maken of heb ik echt een keukenmachine nodig? dankjewel vast voor je reactie

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-10-18 08:46:00

Hoi! Dat kan prima met een handmixer met gardes!

Beantwoorden
Marlous 2021-10-17 14:12:46

Hoi Rutger, nu een aantal keer de meringues gemaakt, maar als ik ze wil opeten kom ik erachter dat ze hol zijn vanbinnen… Ik neem aan dat dit niet de bedoeling is.. kan ik hier iets aan doen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-18 08:15:32

Ze kunnen soms iets hol zijn van binnen, maar niet helemaal hol. Heb je na het opkloppen van de eiwitten de poedersuiker er rustig doorheen gespateld?

Beantwoorden
Jolanda 2021-11-03 19:20:45

Hoi rutger,
Ik ben vandaag aan bakken geweest met meringue.
Maar ik kreeg ze niet los van het bakpapier. De bodem was gekaramaliseerd. Waar zit de fout?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-11-10 08:28:52

Heb je ze helemaal goed laten afkoelen? Wellicht de volgende keer de temperatuur van de oven iets lager zetten en de baktijd wat verlengen, dan zal de onderkant niet karamelliseren.

Beantwoorden
Alexa 2021-11-14 11:44:05

Hoi Rutger,
Bij de recepten waar ik heb gekeken zie ik niet voor hoeveel merengues/personen het is. Of zie ik iets over het hoofd?

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-11-16 12:46:39

Hoi. Dat klopt, het ligt helemaal aan hoe groot je ze maakt.

Beantwoorden
Tanja 2021-12-03 17:58:04

Hoi Rutger, in Frankrijk worden merengues verkocht met allerlei smaakjes, bijvoorbeeld framboos of sinaasappel. Hoe kan ik er ook een smaakje aan toevoegen?

Beantwoorden
TA
Emi 2021-12-23 06:39:26

Goedemorgen Rutger, moeten de eieren koud zijn, of op kamertemperatuur?

Beantwoorden
EM
Rutger 2021-12-23 08:08:08

Dat maakt voor dit recept niet uit.

Beantwoorden
Yvonne 2021-12-24 14:25:19

Hoi Rutger, ik heb de oven op 90 graden staan
En heb 2 dikkere plakken om te drogen zodat ik er morgen slagroom tussen kan doen
Mijn 1ste vraag is ; mag ik tussendoor de oven opendoen om te kijken of het al goed is ?
Mijn 2de vraag is ; moet de ovenplaat in het midden van de oven
Mijn 3de vraag is ; kan ik ongeveer 3 uur aanhouden bij 90graden , of toch beter verhogen naar 100graden?
Mag je trouwens ook uit de oven verder laten drogen , want heb vergeten dat ik om 17uur terug de oven nodig heb
Héél fijn dat je de vragen aan U kan stellen

Beantwoorden
YV
Rutger 2021-12-27 14:09:46

Hoi. Je mag de oven tussendoor open doen, al zou ik het niet te lang doen. Bij onder en bovenwarmte moet de bakplaat in het midden, met hete lucht maakt het minder uit. 3 uur is prima. Afkoelen in de oven geeft het mooiste resultaat.

Beantwoorden
Corry 2022-01-06 10:39:43

Soms maak je merengue in verschillende diktes afhankelijk van wat je er mee wil doen. Maar hoe bepaal je hoelang de over aan moet om ze te drogen?

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-01-11 09:47:41

Daar is niet echt een regel voor. Vooral uitproberen.

Beantwoorden
Jose 2022-01-06 16:32:52

Hoi Rutger,

Mijn merengues zien er perfect uit maar na het afkoelen blijkt dat ze van binnen nog zacht zijn. Kan ik ze dan nog terugzetten in de oven en nog wat langer drogen of niet. En zo niet, kan ik ze dan wel gewoon eten

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-01-11 09:41:30

Dat zou je kunnen proberen. Je kunt ze zowieso eten, het eiwit is heet genoeg geworden.

Beantwoorden
Els 2022-01-20 17:21:23

Net mijn nieuwe keukenmachine binnen, dus gelijk aan de slag met meringues. Precies het recept gevolgd, maar na 40 min in de oven op 100 gr werd de bovenkant donkerbruin. De 'aanbaksels' verwijderd en teruggezet in de oven, nu afgedekt met alu-foli. Na 2 uren is er wel een lekkere buitenkant ontstaan, maar onderin de bakvorm lag echt nog nattige smurrie. Dus alles omgekeerd als een pannenkoek (het leek intussen al nergens meer op) en nu voor de derde keer een tijdje de oven in. De smaak van de drogere stukken is lekker, maar de luxe meringue met vers fruit die ik voor ogen had, ziet er toch wel heel anders uit. Ik weet zeker dat er geen eigeel bij zat en dat mijn spullen schoon waren. Wel twijfel ik aan de oven, het is eigenlijk de heteluchtfunctie van mijn magnetron. Die kan ook niet lager dan 100 gr. Ik heb het 'beslag' in een anti-aanbak springvorm gebakken. Waar ging het mis??

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-01-22 12:29:18

Hoi. Een lage temperatuur in een combi magnetron is helaas heel lastig. Hetelucht maakt de meringues daardoor extra bruin. En doe de meringue niet in een bakvorm maar in kleine hoopjes op een bakplaat. Dan kunnen ze gelijkmatiger drogen.

Beantwoorden
Elisabeth 2022-01-25 15:49:18

Kun je de meringue ook met wat minder suiker maken? Bijvoorbeeld 50 gram per eiwit?

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-01-31 19:50:39

Suiker zorgt voor de stevigheid van de meringue. Met minder suiker zal de meringue ook minder stevig worden.

Beantwoorden
Inge 2022-02-10 22:39:53

Kan je meringue ook in een springvorm in de oven zetten

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-02-15 08:42:30

Het kan wel, maar het duurt heel veel langer voordat het dan goed gedroogd is.

Beantwoorden
Ellen de Groot 2022-04-13 09:22:22

Dag Rutger, Voor Pasen wil wat bruinere vogelnestjes maken. Kan ik dan ook een deel fijngemalen bruine basterdsuiker hierin verwerken? Hartelijke groet,
Ellen de Groot

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-04-13 14:18:17

Hoi. Met basterdsuiker wordt het schuim wel iets minder stabiel en is het wat lastiger droog te krijgen, maar je kunt het proberen. Eventueel kun je ook wat cacaopoeder samen met de poedersuiker door het eiwit spatelen.

Beantwoorden
Ellen de Groot 2022-04-14 08:51:15

Dank je wel voor je snelle reactie. Ik ga voor de cacao poeder. Fijne Pasen!

Beantwoorden
EL
Irma schut 2022-04-14 16:23:44

Hoi Rutger,
Als ik mereque aan t bakken ben
Zakt het schuim in, had het bij mijn vorige oven nooit,
Doe het nu op de zelfde manier en t schuim word heel plat! Weet jij hoe dit komt?

Beantwoorden
IR
Rutger 2022-04-21 10:15:34

Hoi. Ik heb geen idee waar dat door kan komen.

Beantwoorden
Marise 2022-04-16 13:48:52

Hoi Rutger!!

Top recept dit! Al vaker gemaakt en valt goed in de smaak:) nu heb ik het vandaag verdubbeld omdat ik veel kleine pavlova’s wil maken maar het past niet in 1x in mn oven. Kan ik het merengue ‘beslag’ een paar uur bewaren en dan gebruiken? En zo ja, moet dit in de koelkast?

Mvg Marise

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-04-21 10:02:51

Hoi. Het wordt naar verloop van tijd wel iets minder luchtig. Je kunt ook met de hete lucht stand twee bakplaten boven elkaar bakken in de oven.

Beantwoorden
Erika van Leeuwen 2022-04-17 08:13:39

Ik heb een vraag, moet je de hetelucht aanzetten of is het beter om deze uit te zetten bij het maken merengue.

Beantwoorden
ER
Rutger 2022-04-21 09:49:40

Het kan beide. Alleen houd met hete lucht wel een iets lagere temperatuur aan.

Beantwoorden
Aline Versteeg 2022-05-30 23:58:55

Moet je echt twee verschillende soorten suiker gebruiken?

Beantwoorden
AL
Rutger 2022-06-06 09:31:34

Dat geeft wel het lekkerste resultaat (vind ik), maar je kunt het ook met 1 soort doen.

Beantwoorden
Jackie 2022-06-13 11:12:06

He Rutger, ik heb de schuimpjes in de oven maar die zakken helemaal in en ze zijn niet glad maar korrelig

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-06-14 14:12:33

Dan is er ergens iets in de bereiding mis gegaan, waarschijnlijk heb je niet lang genoeg geklopt waardoor de suiker nog niet opgelost was.

Beantwoorden
Jan van Wilgen 2022-06-29 12:02:46

Hoi Rutger, is het mogelijk het mengsel in een siliconen vorm te spuiten dan invriezen zodat de vorm er makkelijk afgaat en dan de oven in?

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-07-04 10:41:54

Dat heb ik nog nooit geprobeerd. Als het al goed ontdooid, zal het nog wel wat vervormen tijdens het drogen in de oven. Je kunt het wel in de vorm laten drogen, zoals ik hier heb gedaan: https://rutgerbakt.nl/paas-recepten/lekker-paasdessert-meringue-ei-met-mascarpone-en-mango/

Beantwoorden
Thea 2022-10-18 11:38:08

De taart blijft aan het papier plakken. Wat is hier aan te doen?

Beantwoorden
TH
Rutger 2022-10-26 15:56:46

Welke taart bedoel je precies? De meringues? hebben ze lang genoeg gedroogd in de oven en heb je ze daarna helemaal laten afkoelen.

Beantwoorden
Mariëtte 2022-11-03 11:43:29

Ik heb de hele bakplaat volgedaan met een 2a3cm dikke laag eiwitschuim. Hoe lang moet dit in de oven blijven? Op 90 °C ?
Het is nog steeds mooi wit na twee uur.
Zal ik maar 3 uur doen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-11-19 09:50:09

Zkeer 3 uur. Doordat het één grote plak is duurt het drogen langer dan als je losse meringues maakt.

Beantwoorden
Anouk 2022-11-06 16:27:31

Hoi Ruther ik heb het geprobeerd en ze zijn goed gelukt ze zijn lekker van smaak. Ik heb ook nog iets anders. Je kan ook de merengue in een spuitzak doen inplaats van het met een lepel te doen. Groeten Anouk

Beantwoorden
AN
Cockydefouw 2022-11-10 11:51:43

Ik lees niet hoeveel suiker enzo

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-11-19 09:05:36

Dat staat bovenaan :)

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.