Zelf pizzadeeg maken is heel eenvoudig om te doen en levert de lekkerste zelfgebakken pizza’s op! Met dit pizzadeeg recept kun je niet 1, maar 2 soorten pizzabodem maken. Wil je met weinig tijd pizzadeeg maken? Snel en simpel zelfgemaakte pizza op tafel zetten doe je met de versie met een rijstijd van 1 uur. De andere variant van het pizza recept heeft een rijstijd van 4-5 uur. 

Met dit pizza deeg recept kun je 4 pizza’s maken.

Pizzadeeg recept

Hoe maak ik het beste pizzadeeg?

Bij dit pizza recept heb je de keuze uit 2 varianten, maar hoe maak je het beste pizzadeeg? Als je weinig tijd hebt, kun je zelf pizza maken met de korte rijstijd. Deze snelle pizza is al hartstikke lekker, maar als je de tijd hebt zou ik altijd kiezen voor het pizzadeeg met de langere rijstijd. 

Hoe langer het deeg de tijd krijgt om te rijzen, des te meer smaak het ontwikkelt. Dit proef je uiteindelijk natuurlijk terug in je zelfgebakken pizza bodem! Met dit pizzadeeg basisrecept ga je zonder twijfel de lekkerste pizza’s bakken! 

Zelf pizzadeeg maken - recept

Welke bloem gebruiken voor het lekkerste pizzadeeg?

De lekkerste pizza’s maak je met de juiste ingrediënten. Een van de belangrijkste pizzadeeg ingrediënten is bloem. Wat is de beste bloem voor zelf pizza maken? Als je het kunt vinden, gebruik dan Italiaanse pizzabloem type ‘00’ die geschikt is voor pizzadeeg.

Zelf pizza maken: inspiratie & tips

  • Inspiratie voor de toppings vind je in mijn handige overzicht van alle pizza recepten.
  • Met dit pizzadeeg recept maak je 4 pizza’s. Wil je (een deel van) het pizzadeeg langer bewaren? Of de pizza’s bewaren en later afbakken? Hier lees je meer over in dit artikel: pizza bewaren en afbakken
pizzadeeg maken
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg met een rijstijd van 1 uur
  • 500 gr bloem, bij voorkeur, Italiaanse bloem type‘00’
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 275-300 ml water, lauwwarm
  • 2 el olijfolie
  • Voor het deeg met een rijstijd van 4-5 uur
  • 500 gr bloem, bij voorkeur, Italiaanse bloem type‘00’
  • 3 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 275-300 ml water, lauwwarm
  • 2 el olijfolie

Recept pizza deeg maken

Doe alle ingrediënten in een kom en meng met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg 8-10 minuten door. Laat het deeg 15 minuten rusten. Verdeel het vervolgens in 4 gelijke delen en maak daar bolletjes van.

Pizzadeeg laten rijzen

Laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur rijzen. Afhankelijk van de hoeveelheid gist die je hebt gebruikt, laat je het deeg 1 uur (bij gebruik van 7 gram gedroogde gist) of 4-5 uur (bij gebruik van 3 gram gedroogde gist) rijzen. Het pizzadeeg is nu klaar om verder verwerkt te worden.

Pizza bakken

Verwarm de oven, bij voorkeur met pizzasteen, voor op 250 ⁰C. Als je geen pizzasteen hebt kun je alvast een bakplaat mee voorverwarmen en daar de pizza straks op laten glijden. Bestrooi het werkblad met semolina of bloem en druk elk deegbolletje met je handen uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter. Als je dit lastig vindt, kun je ook een deegroller gebruiken. 

Leg het deeg met voldoende semolina of bloem eronder op een (snij)plank, zodat je deze straks gemakkelijk in de oven kunt laten glijden. Beleg de pizzabodem met saus en toppingen naar keuze en bak de pizza 10-15 minuten op de hete pizzasteen.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (107)
Barend 2019-01-29 08:44:28

Rutger;
Heb jij een recept voor hartige pencees / rondo's.
Goede werking maar weinig zoetkracht.
Met vriendelijke groeten,

Barend van Kooten

Beantwoorden
BA
Rutger 2019-02-03 09:49:13

Dat recept heb ik helaas niet.

Beantwoorden
anoniem 2022-02-18 10:11:03

rutger, heb je een recept voor een pizza magherita?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-02-22 09:48:09

Jazeker: https://rutgerbakt.nl/pizza-recepten/pizza-margherita-bakken-recept/

Beantwoorden
Meg 2022-05-14 17:24:00

Hallo rutger, ik wou de overgebleven bolletjes invriezen.
Maar moet dat na de tweede rijs( 4_5 uur) en dan invriezen. Of voor de tweede rijs.
B. V. D. Meg

Beantwoorden
ME
Rutger 2022-05-16 14:21:25

Hi. Na de tweede rijs. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/pizza-bewaren-afbakken/

Beantwoorden
Wies 2019-01-29 08:47:14

Hoi, mijn kids zijn tarwevrij dus ik bak veel met spelt bloem. Heb je daar ervaring mee?
Groetjes van Wies

Beantwoorden
WI
Rutger 2019-02-03 09:49:02

Je kunt dit recept ook met speltbloem maken. Enige is dat het iets minder elastisch wordt en dat je misschien iets meer water nodig hebt.

Beantwoorden
Lieneke 2019-01-29 09:24:50

Zou je de bloem (bijv. voor de helft) kunnen vervangen door volkorenmeel, om er watf meer vezels in te verwerken?
Groetjes Lieneke

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-02-03 09:48:29

Dat kan denk ik wel, al zal je dan wel iets meer water nodig hebben.

Beantwoorden
Doreth 2019-01-29 10:51:33

Hoi,
Wat heeft het voor toegevoegde waarde , van deeg dat je 4-5uur laat rijzen

Groetjes Doreth de Geus

Beantwoorden
DO
Maarten 2020-08-14 08:43:32

De smaak! Er zijn pizzabakkers die hun deeg wel 48 uur laten rijzen en ontwikkelen. De gist doet het werk in het deeg en zorgt voor een prachtige smaakontwikkeling. Koken kost tijd :)

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-02-03 09:48:01

Het deeg ontwikkelt daardoor meer smaak.

Beantwoorden
🍕 2019-01-29 16:19:22

Lees het nog een keer.

Beantwoorden
🍕
Charlotte 2019-01-29 14:21:27

Hoi Rutger,

Kun je dit deeg ook invriezen? Wij zijn thuis maar met zijn tweetjes namelijk en vier pizza's is dan iets teveel van het goede ;-)

Beantwoorden
CH
Mirthe 2020-01-11 13:12:33

Ik vries mijn pizzadeeg altijd 1, gaat super goed. Slim om het in aparte porties in te vriezen, dag ervoor uit de vriezer halen en laten ontdooien in de koelkast, uurtje voordat je begint op kamertemperatuur laten komen

Beantwoorden
MI
Jasmijn 2020-04-10 18:24:21

Doe je dit voor of na het rijzen?

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-01-14 09:16:24

Goede tip! Leuk om te horen dat dat zo goed lukt!

Beantwoorden
Rutger 2019-02-03 09:47:46

Met pizzadeeg invriezen heb ik weinig ervaring. Je kunt wel het halve recept maken, voor 2 pizza's.

Beantwoorden
joyce 2019-12-01 09:29:55

hoe lang kan je het deeg bewaren?
op kamer temperatuur of koelkast?

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-12-08 11:55:55

Dat ligt er aan welk recept je hebt gebruikt. Ik zou het niet langer dan een dag bewaren en dan in de koelkast.

Beantwoorden
Anna 2020-02-07 13:06:19

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Beantwoorden
AN
Esther 2020-02-22 17:57:47

Rutger;
Als je het deeg voor 15 minuten laat rusten,
moet je het dan gewoon uit de koelkast zonder afdekking/folie laten?

Mvg,

Esther

Beantwoorden
ES
Rutger 2020-02-23 14:36:37

Je kunt het losjes afdekken met plasticfolie, maar het hoeft niet in de koelkast.

Beantwoorden
Bianca Oskam Pichot du Plessis 2020-04-04 12:10:21

Ik heb het deeg klaar, opgebold en al. Ik wil morgen de pizza’s bakken. Kan ik het dan nu in de koelkast bewaren of moet ik het nu gelijk in de koelkast neerleggen

Beantwoorden
BI
Rutger 2020-04-14 10:00:19

Je kunt het dan gewoon bewaren in de koelkast.

Beantwoorden
Fatiha 2020-05-13 11:32:45

Hallo Rutger, dank voor het recept. Ik wil het straks gaan maken. Ik vraag me af of ik met dit recept een lekkere dikke bodem kan krijgen of zijn het de dunne Italiaanse pizzabodems?

Beantwoorden
FA
Rutger 2020-05-20 11:38:55

Het zijn meer de dunne Italiaanse pizza's.

Beantwoorden
JP 2020-07-24 11:51:07

gedroogde gist is blijkbaar nergens verkrijgbaar momenteel, hoeveel verse gist zou je gebruiken in plaats van gedroogde?

Beantwoorden
JP
Maarten 2020-08-14 08:41:40

Gist is prima online te verkrijgen. Ik gebruik zelf typo 00 bloem en gist van Caputo, dat is 1 van de beste Napolitaanse merken. En dat proef je echt terug. De olie zou ik pas echt de laatste minuut van het kneden toevoegen omdat je eerst je glutennetwerk wilt opbouwen.
De verhouding vers : gedroogd is 3:1.
Je hebt zoals het recept voorschrijft maar heel weinig gist nodig, laat het deeg eerst 1 uur rijzen, ballen vormen en dan een hele nacht of een hele dag in de koelkast rijzen om smaak te ontwikkelen

Beantwoorden
MA
Steijn 2020-08-06 12:09:23

Bij gebruik van verse gist doe je 3x om de juiste hoeveelheid verse gist te gebruiken.
3gr droge gist = 9gr verse gist
7gr droge gist = 21gr verse gist

Beantwoorden
ST
Rutger 2020-08-02 10:16:44

In dit artikel lees je alles over het omrekenen van gist: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Barbara 2020-07-24 13:51:34

Volgens mij is de formule x3. Dus 7 gram droge gist is 21 gram verse gist.

Beantwoorden
BA
Rutger 2020-08-02 10:15:36

Dat klopt!

Beantwoorden
Emma 2020-08-05 09:10:48

Bak je ze onder in de oven of in het midden?
Ik heb hete lucht oven, hoeveel graden bakken dan?

Beantwoorden
EM
Rutger 2020-08-10 12:09:00

Je kunt dezelfde temperatuur aanhouden. Met hete lucht kun je de pizza gewoon in het midden van de oven bakken.

Beantwoorden
Henk Jan 2020-08-09 20:50:38

Voor de tweede keer gemaakt.. Was weer wat plakkerig en daardoor moeilijk in vorm te krijgen.. Misschien teveel gerezen? En waar laat je het op rusten? Bakblik, bakpapier?

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-08-10 12:04:25

Ik laat het meestal op een stuk bakpapier rusten. Met dit warme weer rijst het deeg wel sneller, het kan geen kwaad om het dan ook eerder in de koelkast te bewaren.

Beantwoorden
Kirsten 2020-08-14 14:13:14

Ik heb voor de eerste keer ooit zelf dit pizzadeeg gemaakt samen met mijn dochtertje. Het deeg was heel gemakkelijk te maken en was bij ons helemaal niet plakkerig. We legden het wel op bakpapier. Ik koop nooit geen kant en klare meer want deze was veel lekkerder!

Beantwoorden
KI
Rene 2020-08-15 13:41:44

Mijn deeg heb ik precies op de manier gemaakt, als wat er beschreven staat. Echter nadat ik de deeg opgebold heb en tevens heb laten rijzen op kamer temperatuur, zijn er van 4 bolletjes uiteindelijk een grote bol geworden door het rijzen.

Komt het omdat het bijvoorbeeld 25 graden in de woonkamer is?

Beantwoorden
RE
Rutger 2020-08-17 09:03:48

De warme temperatuur zorgt er voor dat het rijzen extra snel gaat. Het deeg hoeft dan korter te rijzen, anders rijst het te ver met wat jij beschrijft als resultaat.

Beantwoorden
Sietske 2020-08-16 05:49:20

Heerlijke pizza bedankt voor het recept ik heb 00 bloem gebruikt te koop in ah gekozen voor lang rijzen deeg perfect

Beantwoorden
SI
robert 2020-08-28 01:41:09

ik kan nergens meer droog gist vinden wel Instant Gist is dat zit daar verschil tussen die 2 ?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-08-31 08:59:12

Hoi. Op onderstaande pagina lees je alles over de verschillende soorten gist. Als er droge gist wordt genoemd wordt eigenlijk altijd instant gist bedoelt.

https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Jan 2020-09-19 23:44:31

Beste Rutger,

Maakt het uit welke Italiaanse bloem je gebruikt? Ik heb een type 00 bloem, zachte tarwe

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-09-21 12:31:14

Probeer wel een bloem te gebruiken die geschikt is voor pizza, focaccia en brood.

Beantwoorden
Michelle 2020-11-19 09:07:48

Super leuk recept! Ik ga morgen de 4-5 uur variant uitproberen voor pizzarette thuis! Hoeveel normale pizza's geeft dit recept?

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-11-22 09:53:51

Met dit recept kun je 4 'normale' pizza's maken.

Beantwoorden
ilovepizza 2021-03-21 16:30:27

o wist ik niet

Beantwoorden
IL
Yuki 2020-12-18 08:57:15

Zou ik hetzelfde recept aan kunnen houden voor volkoren pizzabodem?
Alvast be dankt!
Groet,
Yuki

Beantwoorden
YU
Jessica 2021-04-27 17:48:30

In mijn ervaring neemt dat net iets met vocht op en moet je dus iets meer water gebruiken (op gevoel, tot het deeg goed voelt)

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-12-20 08:59:42

Volgens mij gaat dat prima, nog nooit geprobeerd zelf.

Beantwoorden
Maartje 2020-12-25 18:07:39

Pizza deeg voor pizzarette, dus mini pizza.
Kan ik dat in 1 bol laten rijzen of moet ik 30 mini bolletjes maken voor het rijzen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-30 09:58:07

Het mooiste resultaat krijg je denk ik als je het in kleine bolletjes laat rijzen. Dan kun je ze ook makkelijker vormen voordat je ze gaat beleggen.

Beantwoorden
Hett 2020-12-26 12:28:09

Ja dat kan later maak je er kleine pizzabodems van. Wel bakpapier er tussen leggen, dan kan je ze stapelen.

Beantwoorden
HE
Elly 2021-01-17 21:47:26

In welke fase invriezen? Na rijzen of na uitrollen.

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-01-18 08:53:43

Na het rijzen zou ik doen. En dan rustig laten ontdooien voordat je het deeg gaat vormen.

Beantwoorden
karin V. 2021-01-21 19:28:28

kun je ongebakken deeg in de vriezer bewaren ?

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-01-25 08:51:51

Dat kan prima.

Beantwoorden
André 2021-01-24 01:33:53

ik heb gewone witte bloem gebruikt voor dit recept en dat gemengd met een snuf gemalen zeezout en Italiaanse kruidenmix. verder het recept gevolgd. geeft vier echt lekkere pizzabodems.

Beantwoorden
AN
Ria 2021-01-24 08:24:47

Hoi!

Is het erg om de gist 2 uur lang te laten rijzen ipv 1 uur met 7 gram gist?
(want wil intussen tijd even van huis).

Op kamertemperatuur (21 graden bij ons).

Groetjes Ria

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-01-25 08:39:36

Dat is geen probleem!

Beantwoorden
Isa 2021-01-29 14:30:53

Kan je ook in plaats van bloem . Volkoren bloem gebruiken?

Beantwoorden
IS
Rutger 2021-02-01 11:21:11

Dat kan zeker, al wordt de structuur van de pizza natuurlijk wel anders dan.

Beantwoorden
Robert Damhoff 2021-02-07 11:30:32

Kun je hier ook een glutenvrije variant van maken

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-02-08 11:47:35

Dat staat op mijn to-bake lijst, maar ik heb het nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Mitchell van Leussen 2021-02-11 19:25:17

Goedenavond Rutger,

Als ik de pizza zo ver klaar maar incl. ingrediënten en ik wil hem invriezen, hoe lang moet ik hem vervolgens afbakken als die bevroren is ?

Met vriendelijke groet,

Mitchell van Leussen

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-02-15 13:56:59

Hoi! Binnenkort deel ik een artikel hierover met alle tips en baktijden.

Beantwoorden
amarylla 2021-04-02 16:07:15

goedenavond Rutger
Bedankt voor het pizza recept nu kan lekker zelf pizza maken

Goude groet,

amarylla van den ende

Beantwoorden
AM
Rutger 2021-04-05 11:06:03

Graag gedaan! Geniet er van!

Beantwoorden
belonie 2021-05-02 17:55:28

lekkker mmmm

Beantwoorden
BE
Nelly 2021-05-08 14:41:36

Het deeg staat te rijzen,,heb ervoor gekozen om 4 a 5 uur te laten staan, ben zo benieuwd.

Beantwoorden
NE
Ghilaine 2021-05-13 11:05:08

10 gram zout? Dat is een typfoutje denk ik? Zoveel durf ik er echt niet in te doen.

Beantwoorden
GH
Rutger 2021-05-17 09:33:03

Het klopt echt!

Beantwoorden
Marcel Timmerman 2021-05-31 10:33:48

Hallo Rutger, ik heb pizzadeeg gemaakt en voor de lange rijs gekozen maar dan komt er een korst op het deeg, ik heb het deeg uitgerold met wat semolina eronder maar de 2 de pizza werd zwart aan de onderkant..... wat doe ik fout ..komt dit door het uitgedroogde deeg want ik heb die aan de onderzijde gedaan of komt het door de semolina?

mvg Marcel

Beantwoorden
MA
Ben 2021-07-17 15:56:37

Als je het deeg laat rijzen, dek het dan af met een goed vochtige doek. Zo voorkom je het uitdrogen.

Beantwoorden
BE
Maartje 2021-05-31 11:22:45

Beste Rutger,

ik heb het recept gebruikt voor 1 uur rijzen, maar dan wel iets langer laten rijzen.

Toch bleef de pizza in de pizza oven (nero) nog erg deeg-achtig, terwijl de buitenkant wel donker en hard was.. Heb ik dan iets fout gedaan bij het rijzen?

HOe laat jij het rijzen: gewoon op een bakplaat met vochtige theedoek erover? Of mag de theedoek het deeg niet raken?

Beantwoorden
MA
Nadine 2021-05-31 17:01:51

Dankjewel voor het recept! Is het ook mogelijk om het gedroogde gist te vervangen door instant gist? Mocht ik instant gist gebruiken, welke hoeveel moet ik dan gebruiken?

Beantwoorden
NA
Rutger 2021-06-06 13:24:22

Met gedroogde gist bedoel ik eigenlijk instant gist. De hoeveelheid is hetzelfde dus.

Beantwoorden
Rosemarie 2021-06-01 18:55:59

Rutger,
Is je deeg voor de pizza ook geschikt voor een elektrisch pizzabakoventje ?
Groet, R

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-06-06 13:21:35

Jazeker!

Beantwoorden
loftwing 2021-06-04 09:48:28

hallo,
is dit deeg ook geschikt voor calzones?
gegroet

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-06-06 13:09:05

Zeker!

Beantwoorden
B Thiele 2021-06-16 20:04:44

Wil deeg maken,maar het is momenteel 30 graden,heeft dat invloed op het rijzen?mvg

Beantwoorden
B
Lin 2021-06-25 18:24:00

Ja.
Dan rijst t extra snel ;)

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-06-22 10:32:01

Het rijst dan veel sneller!

Beantwoorden
ilse 2021-06-25 23:03:26

Hi Rutger,

Voor hoeveel personen is dit recept?

Beantwoorden
IL
Rutger 2021-06-27 12:41:23

Voor 4 pizza's.

Beantwoorden
Jaro 2021-06-28 09:43:22

Kan ik het deeg ook langer dan 5 uur laten rijzen?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-07-06 09:22:06

Ja, maar zet het dan wel in de koelkast.

Beantwoorden
Roel 2021-07-08 19:53:34

Ik heb het deeg nu (20:00 8 juli) gemaakt en wil
Het morgen gebruiken. Kan dat gewoon in de koelkast?

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-07-13 09:29:11

Dat kan, haal het dan ongeveer 3 uur voordat je pizza gaat bakken uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Beantwoorden
Eline 2021-07-09 16:56:48

Heel lekker deeg voor pizza’s!
Vraag: als ik het een dag van te voren maak, moet ik het dan voor of na het rijzen in de koelkast zetten?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-07-13 09:24:11

Je kunt het na het vormen van de bolletjes in de koelkast zetten en dan zo'n 3 uur voor het pizza bakken op kamertemperatuur laten komen.

Beantwoorden
DP 2021-07-11 19:29:24

Vandaag voor het eerst pizza gemaakt, super gelukt. Niet moeilijk en heerlijk!!

Beantwoorden
DP
Alexander 2021-07-19 06:37:05

Lekkere deeg.
Bij blijft het deeg alleen geen mooi bolletje met rijzen.
Als ik hem pak zakt het weer in.

Klopt toch niet.
Wat doe ik verkeerd.

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-07-21 13:54:43

Het kan aan twee dingen liggen. Of het deeg is niet goed opgebold, waardoor het niet goed de spanning kan bewaren. Of je hebt het deeg te lang of te warm laten rijzen, waardoor het overrezen is. Daardoor stort het ook in.

Beantwoorden
Jesse 2021-07-25 17:49:21

Beste recept, al tig heerlijke pizza's gebakken

Beantwoorden
JE
henky 2021-07-26 18:53:04

Henk Donkervoort Ik heb de lange versie voor het deeg gebruikt makkelijk en super gelukt

Beantwoorden
HE
Sabrina 2021-08-10 13:24:52

Is het ook mogelijk zonder bloem

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-08-16 15:04:45

Dat is helaas niet mogelijk.

Beantwoorden
Nicole 2021-08-12 16:26:59

Hoi! Laat je het deeg afgedekt rijzen of juist niet?

Beantwoorden
NI
Rutger 2021-08-16 14:56:56

Ja, afgedekt met plasticfolie of een vochtige theedoek.

Beantwoorden
Teun 2021-08-13 15:36:00

Heerlijk deeg! Wel heb ik een vraag. Als je de bollen afdekt, mag de, in mijn geval theedoek, dan het deeg raken?

Beantwoorden
TE
Rutger 2021-08-16 14:44:59

Dat mag zeker. Zorg er wel voor dat de theedoek licht vochtig is, zodat het deeg niet uitdroogt.

Beantwoorden
Pieter Oldenhof 2021-08-26 09:59:26

Voor hoeveel bolletjes is dit recept?
Mvg.Pieter

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-09-13 09:16:27

Met dit recept kun je 4 pizza's maken.

Beantwoorden
Pieter Oldenhof 2021-08-26 10:05:00

Heb even terug gescrold...is voor 4 pizza's begrijp ik , dus voor 5 van alle ingrediënten 1/4 erbij of maak ik dan n denkfout?
Mvg.Pieter

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-09-13 09:06:14

Hoi Pieter, dat klopt inderdaad.

Beantwoorden
Angelique 2021-08-28 15:16:50

Ik gebruik sinds ik het recept op internet vond altijd jouw recept voor pizzadeeg. Werkt perfect. Dankjewel!!!

Beantwoorden
AN
Francis Thole 2021-09-04 13:53:16

Mijn deeg (lange versie) blijft na de eerste kneding vrij dun en echt nog niet stevig - klopt dit wel? Exact de maten aangehouden en italiaans 00 meel.

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-09-13 08:23:45

Het zou wel een beetje stevig moeten zijn, in elk geval stevig genoeg om bolletjes van te maken. Anders kun je het wellicht nog net iets langer doorkneden.

Beantwoorden
Caelin De Vries 2021-09-29 18:42:17

Hallo! Had een vraagje, mijn deeg is heel taai hoort did?
Groeten

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-10-03 17:48:34

Taai is misschien het verkeerde woord, maar door de gluten in het deeg hoort het elastisch te zijn en wil het ook weer graag terug naar zijn oude vorm als je het uitrekt.

Beantwoorden
Henk Jan 2021-10-08 18:41:29

Ik lees ook recepten met overnacht rijpen in de koelkast.. Soms wel 48 uur. Heb je daar nog tips voor?

Ook wel zelf geprobeerd (kneden, kort rijzen en rusten) en daarna op temperatuur laten komen. Maar vond het niet echt gerezen.

Wat zou je adviseren, kort kneden en beetje rijzen, rusten in de koelkast en wat langer op temperatuur laten komen om opnieuw te laten rijzen.

Of juist voor de koelstap langer laten rijzen, rusten en alleen op kamertemperatuur laten komen

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-10-13 10:45:44

Het is echt een kwestie van uitproberen wat je het lekkerst vind. Ik ga zelf voor kneden, 10 minuten rusten, bolletjes vormen. 24 uur in de koelkast, 2-3 uur voor het bakken op kamertemperatuur laten komen.

Beantwoorden
Kees 2021-10-20 11:56:22

Moet de bloem waar mee je het werkblad bestrooid ook ‘00’ bloem zijn of mag dat ook “gewone” bloem zijn?

Beantwoorden
KE
Rutger 2021-10-24 12:51:33

Dat mag ook gewone bloem zijn hoor.

Beantwoorden
Rens 2021-10-30 07:28:06

Beste,

Als ik nou tussen de 3 en 7gr gist er bij doe. Is mijn rijstijd iets langer dan 1 uur ook? Ik merk dat wanneer ik te lang wacht het deeg toch minder goed is. 1 uur is te kort en 4 uur te lang(ivm afspraak tussendoor). Verder echt top recept, bedankt.

Beantwoorden
RE
Rutger 2021-11-01 09:24:09

Met de hoeveelheid gist en de rijstijd kun je inderdaad een beetje spelen en uitproberen. Vier uur rijstijd met 7 gram gist is inderdaad aan de lange kant.

Beantwoorden
Marco-Antonio 2021-11-01 00:05:49

je kunt ook het deeg een dag van tevoren maken, dan afdekken met folie en lang laten rijzen

Beantwoorden
MA
Willem 2021-11-01 12:43:15

Top. Beter dan het otigineel uit bv. Domino,
New-York enz. enz.

Beantwoorden
WI
Imre 2021-11-07 17:38:15

Kan je ook volkoren bloem gebruiken?

Beantwoorden
IM
Rutger 2021-11-10 08:12:33

Bloem is eigenlijk nooit volkoren, dan is het meel :) Volgens mij kan dat, maar zelf heb ik dat nog niet geprobeerd.

Beantwoorden
Leonie Oostveen 2021-11-13 18:01:38

Het pizzadeeg, de bollen, waren helemaal ingezakt😭hoe kan dat? Ik heb alle stappen gevolgd☝️
Ik hoor het graag, groetjes Leonie

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-11-16 12:58:18

Dat kan meerdere oorzaken hebben. Het deeg heeft te lang of te warm gerezen, het is niet goed genoeg doorgekneed of niet goed genoeg tot een bol gerold.

Beantwoorden
Mees 2021-11-19 14:42:11

Voor hoeveel personen is het

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-11-25 14:52:27

Met dit recept kun je 4 pizza's maken

Beantwoorden
Dana 2021-11-20 16:22:43

Gaat trouwens ook met een aandeel desem. Heb vandaag 200g tarwedesem met 100% hydratatie gebruikt en dan dus nog maar 400g bloem, 3G gist en 200g water toegevoegd en wat een deeg zeg. Heb helaas geen tijd om hem lang te laten rijzen...😔 Ik ben benieuwd naar het eindresultaat.

Beantwoorden
DA
Marloes 2021-12-20 06:59:40

Bedankt voor het recept!
Ik wil mini pizza’s bakken, moet ik dan het deeg al direct in kleine bolletjes laten rusten of kan dit later van de vier grotere bollen verdeeld worden?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-21 07:53:20

Ik zou dan gelijk al kleine bolletjes vormen.

Beantwoorden
Patricia 2021-12-25 17:24:16

Het deeg was super plakjerig. Ook met extra bloem. En de bolletjes wilde niet rijzen. Ik hou het maar gewoon bij diepvries of bezorg pizza. Kant en klaar pizzadeeg vind ik niet lekker.

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-12-27 14:03:12

Had je het deeg lang genoeg gekneed? Echt minimaal 10 minuten? Dat zorgt ervoor dat het minder plakt en dat het goed rijst.

Beantwoorden
Diane 2021-12-25 22:43:01

Misschien teveel wate of teveel olie? Als het niet rijst is het of te koud of je gist is dood door te
Warm water of te lang geleden gekocht. Iets anders kan ik niet bedenken.

Beantwoorden
DI
Diane van Braam 2021-12-25 22:39:50

Vanavond op eerste kerstdag pizza gemaakt, vanwege de quarantaine. Heb ipv gewone bloem speltbloem gebruikt. En verse gist ipv gedroogde gist. Vonden hem heerlijk.

Beantwoorden
DI
Diane 2021-12-25 22:45:44

Heb voor de verandering pizza kruiden door het deeg gedaan. Geeft toch een andere smaak aan het deeg.

Beantwoorden
DI
L 2021-12-26 19:52:50

Hoeveel water heb je precies nodig? Wil
Het namelijk gaan proberen maar weet niet zo goed hoeveel.

Beantwoorden
L
Rutger 2021-12-27 13:54:07

Dat staat in de ingrediëntenlijst.

Beantwoorden
Mariska 2021-12-30 22:45:18

Hoeveel pizza's kun je hiermee maken voor de pizarette?
In hoeveel bolletjes moet je het verdelen?

Beantwoorden
MA
Heidi 2022-11-09 11:00:39

1 pizza is ongeveer 6 pizzatjes voor in de pizzarette . Afhankelijk van hoe dik je de bodem wil natuurlijk . Dus 6 a 8 stuks

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-12-31 11:18:01

Hi. Het is voor 4 grote pizza's. Met de pizarette heb ik geen ervaring, dat antwoord moet ik je schuldig blijven.

Beantwoorden
Ilse 2021-12-31 11:54:40

Hallo Rutger,

Wij willen het pizzadeeg met 3 gram gist maken. Maar het deeg in de stoomoven op rijsstand laten rijzen.
Heb ergens gelezen dat je rijstijd dan moet halveren.
Als ik voor een rijstijd van 3 uur zou gaan, zou dat dan geschikt zijn of kan ik beter voor de traditionele manier gaan?

Beantwoorden
IL
Rutger 2022-01-04 14:30:35

Met een stoomoven heb ik te weinig ervaring om een goed advies te geven. Bedenk wel, hoe langer en rustiger deeg rijst, hoe mooier de smaak en textuur van het deeg worden. Dus ik zou voor de traditionele manier gaan.

Beantwoorden
Liesbeth 2022-01-06 10:52:18

Kun je pizzadeeg bewaren ? Zo ja, hoe?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-01-11 09:45:52

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/pizza-bewaren-afbakken/

Beantwoorden
Herman Huijser 2022-01-09 20:58:27

Is het zout niet een beetje veel niet te vreten zo één bom zout jammer

Beantwoorden
HE
Christa 2022-01-15 12:18:38

Gewoon zelf even aanpassen. Ik doe ook maar de helft van het zout. Net wat je zelf lekker vindt.

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-01-11 09:13:23

Jammer om te horen. De hoeveelheid zout klopt en is net als bij de meeste broden 2 % van het bloemgewicht.

Beantwoorden
Yvonne 2022-01-16 11:07:48

Hoeveel deeg moet je maken voor pizarette met 6 personen?

Beantwoorden
YV
Rutger 2022-01-17 08:03:59

Ik zou daar 1,5-2 keer dit recept voor nemen.

Beantwoorden
Jan Pieter van der Plaats 2022-01-23 18:31:32

Super recept al zo vaak gemaakt!
Vandaag voor 5 personen 150 g meer bloem
Gebruikt. Nou eigen link 75 g bloem en 75g semolina toegevoegd. Wel gewoon met 3 gram gist en 7 uur rijstijd, dat was net te lang, het waren bijna ballonnen. Volgende keer uur korter of gram minder gist.
Maar verder dikke prima, zoals alle recepten van deze site. Van taart tot brood! Super. Rutger ik ben fan.

Beantwoorden
JA
yo 2022-01-28 12:22:08

hallo rutger kan je de helft van alles doen dus ook de helft maken in plaats van vier dus twee pizza`s

Beantwoorden
YO
Rutger 2022-01-31 19:28:48

Dat kan prima.

Beantwoorden
Susanne 2022-02-01 13:36:36

Zou ik ook 1 grote plaatpizza kunnen maken ? Dus niet 4 bolletjes laten rijzen maar gewoon 1 grote ? ( ik laat m 5 uur rijzen ) verder bedankt voor ál je fijne recepten ! :)

Beantwoorden
SU
Rutger 2022-02-07 18:53:42

Dat kan prima. De bodem zal dan wel iets dikker worden. En ik vind het zelf lastig om een plaatpizza echt overal goed knapperig te krijgen.

Beantwoorden
Susanne 2022-02-18 11:22:52

Het was gelukt ! Ik gebruikte caputo 00 pizzadeeg , was mooi gerezen ( 5 uur ) en had m net zo lang uitgerold dat het niet al te dik meer was,op de plaat geschoven, in het midden van de oven geplaatst en het was overal knapperig! Van het overige deeg een bol gemaakt met een sneetje bovenin, en die tijdens het bakken van de pizza onderin de oven op het rooster geplaatst ...werd een heerlijk broodje :)

Beantwoorden
SU
Bram Ramaekers 2022-02-06 16:15:45

Jazeker geen probleem

En smakelijk hè

Beantwoorden
BR
Ryan 2022-02-14 20:19:44

Het deeg was te slap we moesten er meer bloem in doen en we hebben alles goed gevolgd.

Beantwoorden
RY
Rutger 2022-02-15 08:07:14

Probeer het deeg de volgende keer wat langer te kneden voordat je extra bloem toevoegt, door het kneden wordt het minder slap.

Beantwoorden
Ilse 2022-02-19 17:54:39

Super recept! Ik gebruik dit recept sinds een paar jaar en het is altijd een succes!

Beantwoorden
IL
Vera 2022-03-26 10:45:34

Als ik 2 pizza’s wil maken, gebruik ik dan nog steeds 3 gram gist? Of minder?

Beantwoorden
VE
Rutger 2022-03-28 11:02:04

Je kunt dan gewoon de helft van het recept gebruiken.

Beantwoorden
Channa Ipenburg 2022-04-01 17:39:26

Heerlijke pizza’s
En heerlijk recept

❤️❤️❤️

Beantwoorden
CH
Danuta 2022-04-07 18:10:34

Pizza super. Ik maakde helft voor 2 persoons en de helft gaat in de vriezer. Het is een heerlijk recept

Beantwoorden
DA
Suze 2022-04-12 14:51:03

Werkt dit Recept ook goed met volkorenbloem?

Beantwoorden
SU
Rutger 2022-04-13 14:22:05

Zelf heb ik dat nog nooit gedaan, maar je kunt het zeker proberen. Het zal dan wel wat minder elastisch worden.

Beantwoorden
Nellie 2022-04-17 12:37:05

Hallo.
Nu 1 e paasdag voor de 1 e keer het recept voor pizzadeeg van u gemaakt. Zelf heb ik 5 bolletjes van 500 gram gemaakt. Iets kleinere pizza vinden we fijner in de pizza oven. ( Staat bij ons in de tuin). Heel benieuwd hoe het gaat worden. Voorheen altijd algemeen gekeken op google.

Beantwoorden
NE
Iris 2022-04-28 09:32:22

Wij hebben het deeg voor de pizzarette gebruikt. In kleine bolletjes (4,5 uur) laten rijzen. Pizza's waren heerlijk!

Beantwoorden
IR
Vlinvlin 2022-05-08 17:12:22

We volgen altijd al en het is lekker !🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕
En gek genoeg er blijft nooit iets over😆😜

Beantwoorden
VL
Leonie 2022-05-10 18:49:12

Hey Rutger, ik heb je recept voor de lange rijstijd precies gevolgd. De bolletjes waren velvet zacht en non sticky. Ik heb ze in individuele glazen schalen gedaan, met vershoudfolie. Ze hebben daarna 5 uur staan rijzen in een warme serre. Met dat ik ze eruit wil halen kleeft het deeg vast aan de rand en kan ik het deeg niet 'uitrollen', het blijft terugtrekken. Om te kneden heb ik het deeg 7 min in een kitchenaid met deeghaak gehad. Heb jij enig idee wat er hier mis gaat?! Ik hoor het heel graag!

Beantwoorden
LE
Rutger 2022-05-16 14:33:47

Hi. De volgende keer kun je de kom iets invetten met neutrale olie of iets meer bloem/griesmeel gebruiken aan de buitenkant van het deeg.

Beantwoorden
Har Haans 2022-05-10 19:15:25

Logisch dat alles vastplakt.
De kom inspuiten met vloeibare olie voorkomt dat alles vastplakt.

Beantwoorden
HA
geertruida 2022-05-12 11:25:26

hoi rutger het gaat heel makelijk om dit te maken

Beantwoorden
GE
Mar 2022-05-12 18:40:47

Dit recept lukt altijd!
Ik wil graag 'pizza pakketjes' maken, om bijv. cadeau te geven. Kan ik de bloem, zout en gist al mengen? Zodat er alleen nog water en olie bij hoeft?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-05-16 14:26:00

Dat kan prima!

Beantwoorden
Claudia 2022-05-22 19:27:32

Kan ik het deeg ook invriezen?

Beantwoorden
CL
Rutger 2022-05-29 21:17:23

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/pizza-bewaren-afbakken/

Beantwoorden
Marieke 2022-06-06 13:46:13

Hoi Rutger, moet je de gist niet eerst mengen met water voor je alles in een kom doet?

Vriendelijke groetjes Marieke

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-06-14 14:38:08

Hoi, dat is niet nodig als je instant gist gebruikt.

Beantwoorden
Linde 2022-06-12 15:50:43

Hoi voor hoeveel personen is dit recept ik kon het niet vinden

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-06-14 14:15:15

Zoals in de tekst staat, voor 4 pizza's.

Beantwoorden
Marije 2022-07-30 13:07:07

Ik zie het ook nergens in de tekst staan hoor!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-08-01 10:29:50

Hi. Er staat in het recept: Verdeel het vervolgens in 4 gelijke delen en maak daar bolletjes van. Ik zal het nog extra in de intro vermelden voor de duidelijkheid.

Beantwoorden
Henny 2022-06-14 20:56:06

Het is echt een heerlijk pizza recept. Al diverse keren gemaakt.

Beantwoorden
HE
marc 2022-06-16 14:37:31

Ik heb alles gedaan zoals beschreven maar het blijft zodanig plakken dat ik er geen bollen van kan maken. Wat doe ik fout?

Beantwoorden
MA
Enzo 2022-06-30 15:12:36

Waarschijnlijk gebruik je teveel water, je moet met 275ml beginnen en langzaam die 25ml toevoegen. Als dat het niet oplost iets meer bloem gebruiken met het opbollen

Beantwoorden
EN
Rutger 2022-06-19 20:11:52

Heb je het deeg lang genoeg gekneed? Je kunt een volgende keer een sterkere bloem gebruiken, zoals patentbloem.

Beantwoorden
KB 2022-06-18 19:21:31

ik had dat ook, bij mij werd het te warm door het draaien in de keukenmachine. Ik gebruikte een deegmes ipv deeghaken. Kan dat het probleem zijn bij jou?

Beantwoorden
KB
Joël 2022-06-30 16:22:08

ik wil in de ochtend deeg maken voor de avond. Is het dan erg dat het langer rijst? Wat kan ik het beste doen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-07-04 10:37:49

Laat het dan in de koelkast rijzen en lees even goed de uitleg over hoeveel gist je gebruikt.

Beantwoorden
Lina 2022-07-06 20:19:14

Heel lekker recept. Hoe kan ik het beste de pizza van mijn aanrecht op de bakplaat krijgen? Elke keer heb ik een mooie ronde pizza maar als ik deze op bakplaat leg raakt de pizza totaal uit vorm. Is een pizza schep handig of kan je het bijvoorbeeld op bakpapier rollen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-07-11 08:13:49

Ik maak de pizza op een schep, met daaronder wat semolina. Zo kun je de pizza heel makkelijk op de ovensteen of bakplaat schuiven.

Beantwoorden
N van Bijsterveldt 2022-07-16 10:48:10

Ben er nu mee bezig,heerlijk recept en al diverse malen gemaakt. Dus vanavond heerlijk vers gemaakte pizza.

Beantwoorden
N
Gerrit 2022-07-25 10:58:29

Op welke hoogte moet de pizza in de oven op ovensteen. Oven boven en onder warmte.

Onderin, in het midden? Vast bedankt.

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-07-25 15:21:59

Hi. Dan de oven laag in de oven, zodat de steen veel warmte van onderen krijgt.

Beantwoorden
Sandra van Stuivenberg 2022-08-06 08:19:56

Hoi Rutger, hoe weeg ik 3 gram gist af? Gewoon op de gok een half zakje? Zelfs op een speciale weegschaal is 3 gram wel erg weinig om precies te doen?

Beantwoorden
SA
Bensa 2022-10-10 20:19:19

Digitale Keukenweegschaal van de action is hier prima voor en niet duur

Beantwoorden
BE
Rutger 2022-08-08 13:36:49

Dat is inderdaad wat lastig. Met een digitale weegschaal lukt het meestal wel. Er zijn speciale precisieweegschalen, maar die heeft niet iedereen natuurlijk.

Beantwoorden
René 2022-09-03 09:42:25

Is dit recept geschikt voor alle ovens? Ik wil een pizza oven aanschaffen voor mijn buiten keuken, de oventemperatuur is dan ruim boven de graden.

Beantwoorden
RE
Rutger 2022-09-14 20:04:11

Zeker! Ik gebruik het zelf ook in mijn houtoven in de tuin.

Beantwoorden
Carla 2022-09-30 10:29:24

Kan dit ook in broodbakmachinemaken en laten rijzen?

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-10-11 08:47:42

Dat kan prima.

Beantwoorden
Anouk 2022-10-01 16:29:54

10 gram was voor ons veeeeel te veel, heeft het nog een wisselwerking met de gist of kunnen we de volgende keer ook gewoon 5 gram gebruiken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-10-11 08:41:43

Waar haal je de 10 gram vandaan? In het snelle recept gebruik ik 7 gram en anders 3 gram.

Beantwoorden
Ronnie 2022-10-20 11:53:14

10 gram zout bedoeld Anouk denk ik.

Beantwoorden
RO
Dirk 2022-10-01 20:49:35

Ik gebruik bijna zelfde recept alleen voeg ik nog 2 thl azijn toe...
Zelf hou ik 275 ml water aan en voeg net zolang bloem tot het deeg nog net plakkerig blijft... De hoeveelheid bloemen is bij mij dus puur op gevoel.

Beantwoorden
DI
Gea 2022-10-04 17:51:06

Het deeg rijst niet. Hoe komt dat?

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-10-11 08:30:43

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Niet lang genoeg gekneed, water te heet, gist over datum etc.

Beantwoorden
Alida Zandbergen 2022-10-13 15:56:20

Kan je ook met volkorenmeel een goede bodem maken?
Dit ivm dieet.
Zoja dan ook dezelfde hoeveelheid?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
AL
Rutger 2022-10-17 08:30:47

Zelf heb ik daar nog geen ervaring mee. Het moet kunnen, maar de bodem zal wel minder luchtig worden. En wellicht dat je net iets meer water toe zult moeten voegen.

Beantwoorden
Ly 2022-10-19 10:17:25

Wij laten deeg 24 uur rijzen.

We gebruiken meer gist. Verse gist
10 gram zout is wat veel voor die hoeveelheden deeg. 5 gram zout is meer dan genoeg. Hangt ook van je beleg af. Als je er olijven op doet of juist niet. Met uitrollen kies voor griesmeel inderdaad. Wij bakken in een hout gestookte klei oven voor pizza. Paar uren stoken en je hebt wat... Kwaliteit pizza's

Beantwoorden
LY
Rutger 2022-10-26 15:54:39

Klinkt heerlijk! Er zijn inderdaad meerdere wegen naar Rome, en ook naar een lekkere pizza :) Leuk om te lezen.

Beantwoorden
Balto 2022-10-26 09:45:26

Beste Rutger
Hoe komt het dat pizzadeeg maar 1x rijst? Ik heb voornamelijk ervaring met brood bakken en daar moet het deeg altijd minstens 2x rijzen.
Alvast bedankt!

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-10-26 15:20:13

Dat verschil klopt inderdaad. Brood moet na het vormen weer rijzen. Omdat dit eigenlijk een soort van platbrood is hoeft dat niet.

Beantwoorden
Babs 2022-11-03 16:30:30

Hi Rutger,

Al een paar keer gemaakt en elke keer genoten!
Ik heb een nieuwsgierigheidsvraag, de hoeveelheid gist bepaald hoe lang het moet rijzen. Concludeer ik dan goed dat je voor een dubbele hoeveelheid bloem gewoon dezelfde hoeveelheid gist aan moet houden? Of moet je in die hoeveelheid ook aanpassingen doen? Alvast bedankt!

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-11-19 09:47:20

Hoi. Als je dezelfde rijstijd aan wilt houden moet het gist ook gewoon verdubbeld worden.

Beantwoorden
Jeanne 2022-11-06 19:20:45

Rutger hoeveel calorieën is een pizzabodem ?

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-11-19 09:24:49

Dat weet ik niet, zou je zelf kunnen uitrekenen.

Beantwoorden
april 2022-11-20 11:14:53

heel lekker recept. mag ik het zout direct met het gist laten mengen?

Beantwoorden
AP
Rutger 2022-12-01 15:55:30

Dat kan niet zo heel veel kwaad, instantgist is sterk genoeg.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.